Gyökérkenyér


Gyökérkenyér recept:

90 dkg liszt átszitálva
5 dkg élesztő
3 teáskanál só , vagy 17 gramm 
7,5 dl víz
1 tk. cukor
ebből az adagból összesen kb 1.4 kg kenyérke lesz. ( Kettő együtt)

Az élesztőt kevés langyos-meleg cukros vízben csak elkeverjük . Nem kell felfuttatni ! Ha fagyasztott élesztőt használunk akkor azt fagyottan keverjük a langyos-meleg cukros vízhez . A lisztet átszitáljuk és a sóval összekeverjük, beleöntjük az élesztős és a többi vizet is. Összekeverni fakanállal , nokedli állagú lesz. A 2 tálat egy kevés olajjal kikenjük, megfelezzük a tésztát és a tálakba tesszük. Vagy csinálhatjuk úgy is hogy nem most vesszük ketté hanem egybe kelesztjük, de akkor az edény oldalát kenjük be olajjal . Az ablakba tettem zacskóval letakarva egybe vagy külön-külön, Kb 20-30 percet kelesszük.
Majd jól lisztezett deszkára borítjuk a tészta tetejét is és a kezünket is meglisztezzük mert így könnyebb formázni, Ha egybe kelesztettük akkor kiborítjuk a deszkára és megfelezzük a tészta mennyiséget, egyszerűen ellehet vágni késsel lisztezés után. Megtekerjük párszor mintha rongyot csavarnánk ki, de nem olyan szorosan. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, a papír alá vizet spriccelünk, így a papír is szépen a tepsire ragad és gőz is képződik a sütőben. Hideg sütőbe tolom 220 fokon 25-35 percig sütjük ( sütő függő) alsó-felső sütéssel amíg szép aranybarna színt kap . Ha erőteljesebb ropogósabb kenyeret szeretnénk akkor hagyhatjuk 40-45 percig is sülni, Én 45 percet sütöm szeretem ha szép sötét színe van, így ropogósabb is lesz .

Tetszett a cikk?

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »