Békebeli ropogós kifli
Békebeli ropogós kifli!!
A régi finom kifli, már nagyon sokszor kerestem ezt az ízt, de ez valami fenséges lett!!
Hozzávalók:
50 dkg. finomliszt,
50 gr. tejföl
2 dl. tej
1 dl. víz
20 gr. élesztő
10 gr. só
Elkészítés:
A lisztet leszitáljuk, belekeverjük a sót. A tejet, a vizet és a tejfölt összekeverjük és meglangyosítjuk, hozzáadjuk a liszthez. Belemorzsoljuk az élesztő és jó alaposan géppel kb 15 percig dagasztjuk. Kb 45 percet kelesztjük.
8-10 darabba vágjuk, gömbölyítjük és letakarva pihentetjük még kb 10-15 petc‘g. Megformázzuk a kifliket és szilikonos sütőpapírral kibélelt sütőlemezen hagyom kelni még kb 30 percig. Közben előmelegítjük a sütőt alsó-felső sütésen 220 fokra, úgy, hogy a sütő aljába vizet teszünk egy edénybe, hogy gőz keletkezzen.
A kifliket lepermetezzük vízzel, majd berakjuk a sütőbe. Így sütjük kb 10-15 percig, majd, amikor látjuk, hogy kezd pirulni légkeverésre állítjuk a sütőt, visszavesszük a hőfokot 200 fokra és így sütjük még kb 4-5 percig, amíg szépen meg nem pirul. A sütőből kivéve lepermetezzük vízzel és rácson hagyjuk kihűlni.
Formázás:
A megkelt tésztát feldaraboljuk, egyenként gömbölyítjük és még hagyjuk pihenni kb 15 percet. Ovális formát kezdünk nyújtani, felső részét csücskösre, az alsó részét pedig jobbra-balra nyújtjuk, hogy háromszög forma legyen. A lehető legvékonyabb legyen a tészta, majd szorosan kezdjük feltekerni, a csücskét tekerés közben felfelé lehet óvatosan húzni. Most sütöttem először, de nem utoljára.
Jó étvágyat!!!!
SzínesVilága cikk ajánló
Helyi látnivalók