Békebeli ropogós kifli

Békebeli ropogós kifli


Békebeli ropogós kifli!!

A régi finom kifli, már nagyon sokszor kerestem ezt az ízt, de ez valami fenséges lett!!

Hozzávalók:

50 dkg. finomliszt,

50 gr. tejföl

2 dl. tej

1 dl. víz

20 gr. élesztő

10 gr. só

Elkészítés:

A lisztet leszitáljuk, belekeverjük a sót. A tejet, a vizet és a tejfölt összekeverjük és meglangyosítjuk, hozzáadjuk a liszthez. Belemorzsoljuk az élesztő és jó alaposan géppel kb 15 percig dagasztjuk. Kb 45 percet kelesztjük.

8-10 darabba vágjuk, gömbölyítjük és letakarva pihentetjük még kb 10-15 petc‘g. Megformázzuk a kifliket és szilikonos sütőpapírral kibélelt sütőlemezen hagyom  kelni még kb 30 percig. Közben előmelegítjük a sütőt alsó-felső sütésen 220 fokra, úgy, hogy a sütő aljába vizet teszünk egy edénybe, hogy gőz keletkezzen.

A kifliket lepermetezzük vízzel, majd berakjuk a sütőbe. Így sütjük kb 10-15 percig, majd, amikor látjuk, hogy kezd pirulni légkeverésre állítjuk a sütőt, visszavesszük a hőfokot 200 fokra és így sütjük még kb 4-5 percig, amíg szépen meg nem pirul. A sütőből kivéve lepermetezzük vízzel és rácson hagyjuk kihűlni.

Formázás: 

A megkelt tésztát feldaraboljuk, egyenként gömbölyítjük és még hagyjuk pihenni kb 15 percet.  Ovális formát kezdünk nyújtani, felső részét csücskösre, az alsó részét pedig jobbra-balra nyújtjuk, hogy háromszög forma legyen. A lehető legvékonyabb legyen a tészta, majd szorosan kezdjük feltekerni, a csücskét tekerés közben felfelé lehet óvatosan húzni. Most sütöttem először, de nem utoljára.

Jó étvágyat!!!!

Tetszett a cikk?

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »