Áprilisi tennivalók

Áprilisi tennivalók


Április már a tavasz dereka, a népi kalendáriumban Szent György hava. Az évnek ebben az időszakában néha csalóka lehet az időjárás. Van, hogy a nyarat juttatja eszünkbe, van, hogy inkább a kabátunk után nyúlnánk, egyszer fázunk, máskor melegünk van, s bizony hó is eshet. A szelek havában a kerti munkát nem lehet előre napra pontosan megtervezni, mindenesetre a szezonális teendők lényegében nem változnak, rengeteg feladat akad, így mindenki talál magának elfoglaltságot, függetlenül attól, hogy veteményese, díszkertje, közös társasházi kertje, vagy csak egy balkonja van éppen valakinek.
A kert gondozását száraz és napos időben alkalmas megkezdeni, először gyűjtse össze az ottmaradt száraz leveleket, ágakat, vesszőket. Az évelő növényekről, díszcserjékről és rózsákról távolítsa el a téli védőtakarást, mindezen teendők elvégzése és a takarítás után a kert készen áll a tavaszi vetésre és ültetésre.
Még mindig tart a szabadgyökerű növények ültetési szezonja. Ha márciusban erre nem kerítettünk sort, még pótolhatjuk vásárlásukat, telepítésüket. Érdemes még egyszer leellenőrizni, hogy az önmeddő gyümölcsfáinknak akad-e párjuk kertünkben, vagy a közelben. Ha elfeledkeztünk porzópárról, akkor gondoskodjunk róla.
A hónap elején még ültethetünk bogyósokat is, ha erre eddig nem volt módunk. A bogyósok, valamint a gyümölcsfák koronája alatt óvatos talajlazítás után most van az ideje a mustár, a csillagfürt vetésének talajtakarónak ill. zöldtrágyázás céljából.
A díszágyásokba ezekben a hetekben kerülhetnek ki az ez évi rózsák! Jó ötlet szín és méret szerint válogatni a rózsák között, szánjunk időt bőven a kiválasztásukra, hiszen a szó szerint ezernyi rózsafajtából úgy érdemes kiválogatni a sajátjainkat, hogy az ágyásban szín, méret és virágforma szerint harmóniába kerüljenek. Nem kell félni a rózsáktól, sokkal kevésbé kényesek és gondozásigényesek, mint az hírlik!
Április eleje a növényvédelem megkezdésének ideje, ne feledje minden növény szempontjából, mindig a legfontosabb a megelőzés.
Már ébredeznek azok a kártevők, amelyek téli védelmet találtak a gyümölcsfák törzsének és vastagabb ágainak felváló kéregpikkelyei alatt. Ha most fakaparóval és drót-kefével letisztogatjuk a fákat, a kéregtörmeléket fóliára gyűjtjük és elégetjük, akkor rengeteg kártevőtől szabadultok meg, kevesebb gond lesz a nyári növényvédelemmel. Ehhez a munkához tartozik az a fontos feladat is, hogy a fák koronájában csúfoskodó moníliás gyümölcsmúmiákat, a hernyófészkeket és a tojáscsomókat le kell szedni és el kell égetni.
Nem maradhat el a permetezés
Lényeges, hogy a lemosó permetezést mindig fagymentes időben kell elvégezni. A választott készítményt pedig önállóan kell kijuttatni, nem szabad keverni egyéb növényvédő szerekkel!
A betegségek elleni lemosó permetezésre engedélyezett réztartalmú készítmények, egyaránt hatnak a baktériumos és gombás betegségek ellen. Lemosásra felhasználható még néhány kéntartalmú készítmény is. Azok a szerek azonban, amelyek nem tartalmaznak rezet, nem hatásosak a baktériumokkal szemben.
A kártevők ellen többféle olajtartalmú készítmény használható a nyugalmi időszakban, tanácsos a kezelés szükségességéről előzetes állományvizsgálat alapján meggyőződni. A kártevők áttelelő alakjainak jelenléte már egy kézi nagyító segítségével is könnyen ellenőrizhető.
Áprilisban támadnak a tűzelhalás kórokozói, ezért almafáinkra ilyenkor különösen figyeljünk oda. Ha a fiatal hajtások elhajlanak, leszáradnak szinte biztos, hogy a fa fertőzött. Ezeket a részeket vágjuk le némi egészséges ággal együtt, és égessük el. Sajnos a lisztharmatra nézve is kedvező ez az időszak, vegyszeres kezeléssel orvosolhatjuk a bajt.
A virágba borult kert
A kertben a tavasz érkeztével elsőként a nárciszok, tulipánok, jácintok és a sáfrányok pompáznak. Miután elvirágoztak, nyírja le a virágokat, ellenkező esetben a tápanyagokat a növény a magképződésre fogja felhasználni. A zöld leveleket ne távolítsa el, várja meg, amíg elsárgulnak. A következő szezonban a szép ágyást trágyázással biztosíthatja.
Évelő és egynyári növények
Amennyiben tarka virágokkal teli kertre vágyik, erre már most készüljön fel. Éppen ebben ez időszakban kell megkezdeni a nyári hagymás növények, mint pl. a kardvirágok, valamint más gumós és hagymás virágok kiültetését. Szenteljen figyelmet az évelő növényeknek is, melyek már ki vannak ültetve az ágyásokba. Távolítsa el a növények elszáradt részeit, gyökereiket nyomja vissza a földbe, tartósan száraz idő esetén kezdje meg az öntözést. Amint melegszik az idő, a kertészetekben megtalálja a szurfiniákat, petúniákat, rézvirágot, őszirózsát, tátikát, vagy pillangóvirágot. Ne feledje, hogy munkáját a kert már néhány hét múlva meghálálja!
A veteményeskertben beindulhat a nagyüzem
Ebben a hónapban, a haszonkertbe vetjük a salátát, retket, hagymát, spenótot, illetve a borsót. Elültetjük a korai káposztát és az előcsíráztatott burgonyát. A melegágyba és az üvegházba: paprikát, paradicsomot, padlizsánt, salátát, cukkinit, tököt, dinnyét. Figyeljen arra, hogy bármilyen magot is vet el, ne túl mélyre kerüljön, mert lassabban fog kikelni. Az apró magokat (sárgarépa, petrezselyem) 1-2 cm mélyre, míg a nagyobbakat (bab, borsó, lencse) 4-6 cm mélyre vesse.
Törődjön velük
A fűszernövények termesztése igénytelen, ugyanakkor ízük és illatuk összehasonlíthatatlan a szárított növényekével. Ezért ebben az időszakban is törődjön fűszerkertjével. Az áttelelt növényeket metssze vissza, hogy erőre kapjanak. Fokozatosan keressen olyan fajtákat is, melyeket a melegebb hónapokban kell kiültetni. A sűrű kiültetéssel vigyázzon, mert effektíven hat ugyan, de több gondozást igényel. A növényeket szét kell ültetni és ritkítani.
Gyomirtás
Miután kora tavasszal fellazítottuk, esetleg friss komposzttal dúsítottuk a talajt és a vetésterv első növényeit elvetettük, további feladatunk a kultúrnövényeink közötti felület gyommentesen tartása.
Áprilisi jó tanácsok:
Gyepesítés
Gyepesítésnek is eljött a fő szezonja. Olcsóbb, kissé időigényesebb megoldás a fűmag, gyors, de drágább a gyepszőnyeg terítése.
Egynyáriak ültetése
Az erkélytulajdonosoknak is beindul a szezon. Balkonládákat érdemes előkeresni, kicsit átmosni, jó minőségű földdel feltölteni, és máris ültethetjük bele a szebbnél szebb egynyárikat, amik már egészen tavasz végéig kaphatóak lesznek.
A szobanövényekre is vessük néhány tekintetet!
Számukra lassan véget ér a nyugalmi időszak, ami azt jelenti, hogy itt az ideje a soros átültetésnek, ha kinőtték az edényüket. Átültetés közben ne felejtsük el alaposan átnézni őket kártevők és betegségek nyomait keresve! A fertőzött, beteg példányokat megpróbálhatjuk meggyógyítani, de súlyosabb fertőzés, vagy előrehaladottabb betegség esetén inkább szanáljuk őket a többiek védelme érdekében.
A még bent lévő mediterrán növények (jellemzően a citrusfélék és leanderek) most már kiköltözhetnek a teraszra vagy a kertbe. Szükség szerint náluk is elvégezhető az átültetés, valamint jó ötlet egy lemosó kezeléssel indítani őket az aktuális szezonban. Áprilisban még jöhetnek hirtelen hajnali fagyok, ha ilyen előrejelzéseket kapunk, vigyük őket pár napra védett helyre.
A tavasz kellős közepén járunk. Sok cserje, díszfa teljes pompájában tündököl, a gyümölcsfák virágai szirmukat bontogatják, hogy pár hónap múlva megajándékozzanak minket zamatos terméseikkel. A kerti munka is könnyebben megy, egy ilyen kellemes környezetben.
Végül élvezzük kertünkben április szépségeit, a színek és illatok gazdagságát!
Tetszett a cikk?

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

-->

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »