A tánc érzelmeink kifejezése


Kategória:
Nagyvilág, Nagyvilágban történt

Létrehozva:
2021-01-18 17:13:59

Cikk írója:
Szabó Jánosné


A tánc érzelmeink kifejezése

A tánc az ember egyetlen olyan tevékenysége, ahol a testét használja eszközként gondolatainak, érzelmeinek vagy hangulatának kifejezésére.

A Tánc világnapja!

A tánc világnapja minden évben április 29-én van. Immár 35 éve tart ez a hagyomány.
A klasszikus balett egyik óriásának tartott Jean-Georges Noverre (1727-1810) születésnapja esett anno erre a napra. Ennek állít emléket a tánc világnapjául választott dátum.
Az ünnepet 1982-ben az UNESCO Nemzetközi Színházi Intézetének egyik részlege, a Nemzetközi Táncbizottság hozta létre és 1983-óta minden évben megünneplik az egész világon.

Annak ellenére, hogy a tánc a zenével karöltve a legősibb emberi kultúra része, kevés azon országok száma, ahol a tánc illetve a táncművészet részét képezné a hivatalos oktatási rendszernek.
A Nemzetközi táncnapnak is aposztrofált esemény nem titkolt céljai közé tartozik a tánc népszerűsítése a mindennapi felfogásban is. Egyben ösztönözni szeretnék a kormányokat, hogy minél nagyobb teret szenteljenek a táncnak az oktatási rendszerekben már az alapfokú oktatástól kezdve.

Az ősi kultúrákból származó csoportos táncok mai képviselői pont ugyanúgy szolgálják a közösségi összetartozás megerősítését, mint évezredekkel korábbi változataik.
A tánc közösségformáló ereje a nemzetek táncaiban, így a magyar néptánc történetében is jól tetten érhető.