Település:
Hajdú-Bihar megye, Debrecen

Létrehozva:
2021-01-18 15:02:48


Debrecen - Bánk Tájház

Debrecen vonzáskörzetében megtalálható szabadidő központ, mely egész évben várja a kikapcsolódni vágyó családokat, csoportokat, gyerekeket. Csodálatos környezetben, főzési, sportolási lehetőségekkel.

Debrecen – Bánk bemutatóház és tájház

A Debrecentől 10 kilométerre keletre található bemutatóház minden korosztály számára lehetőséget biztosít a kikapcsolódásra és a szabadidő hasznos eltöltésére.

Kiállítások:

• Az Élet az Erdőspusztán című kiállítás az Erdőspuszták egykori mindennapjait mutatják be, miképpen zajlott a 18–19. században itt az élet.

• Az Erdőspuszták növény- és rovarvilága című tárlat bemutatja a nyíres mocsarak, nyíres-fűzlápos rétek, száraz homoki rétek és a homoki tölgyesek jellemző, ritka és védett növényeit.

• Gombakiállítás: gombákról készült akvarellek és gombamodellek az Erdőspusztán előforduló mérgező és ehető gombafajtákról.

• Megtekinthető a Séta az Erdőspusztán című hangosított diasorozat, a biológiai és néprajzi érdekességeket bemutató videofilm.

• A rovartani bemutató öt nagyméretű rovardobozban a terem falain tanulmányozható. Különösen gazdag a bogár- és lepkeanyag.

• Az Erdőspuszták madár- és kisemlősfaunája című kétségkívül a leginkább látványos része a biológiai kiállításnak. Látható itt búbosvöcsök, cigányréce, kerceréce, barátréce, nyári lúd, egerészölyv, dolmányos varjú, kék vércse, karvaly, szürke gém, fürj, tövisszúró gébics, nagy fakopáncs, hamvas küllő, galambász héja, mezei nyúl, görény, vakond, róka, őz.

• Az Erdőspuszták történetét ismerhetjük meg a régészeti leletek, az ásatások és az 1773-ból fennmaradt térképek segítségével. A kiállítás területi elvek szerint tárgyalja az Erdőspuszták történetét: Nagycsere, Fancsika, Pac, Haláp, Bánk, Gút sorrendben. Az épület körüli szépen gondozott park kiskapuján belépve az oszlopos borókák, s a ház előtt látható szobrok a Hajdú-Bihar megyei nemzetközi fafaragótáborban dolgozó művészek 1988-ban készült munkái.

A bemutatóház mögött szépen díszített székely kapun keresztül léphetünk be a füvészkertbe, ahol a vidék flórájában gyönyörködhetünk. A 15 hektáros füvészkert elsősorban fagyűjteményből, lombos, fenyő- és cserjefélékből áll. Az arborétum a különböző földrajzi térségekben őshonos fákat, növényeket tárja elénk angolpark-rendszerben. A füvészkertben egy 3 kilométer hosszú erdészeti tanösvény mutatja be a táj honos élővilágát. A tanösvényen elindulva jobbról magunk mögött hagyjuk a bemutatóház mögötti tavacskát, partjain a sásos-gyékényes társulásokat és a körülötte lévő rétet. Az ösvény elején pergolákat alakítottak ki, amikre különböző loncok futnak. A háttérben nyíres és égeres. Az ösvény ezután egy kis réten halad keresztül, majd tujás, fenyveses telepítések következnek. Az örökzöld csoport szélén lisztes berkenyét láthatunk. Szépen fejlődő virginiai borókák következnek ezután, majd egy újabb pergola következik, amit itt is lonc fut be. Ezután az ösvény a kis tó felé kanyarodva egy szép tujáson halad keresztül. A tavon kis fahíd vezet át, a túlparton pihenőhely asztalokkal, padokkal. Itt csendben megpihenve nyulakban, fácánokban is gyönyörködhetünk. A csatorna partján kis tisztás van, rajta játszótér – a fafaragók ajándéka –, szépen faragott lovacskás hinta, teknős, falovacskák.